A fák nagyon fontos szerepet játszottak a Föld éghajlatának szabályozásában az elmúlt néhány százmillió évben. Amellett, hogy számunkra életfontosságú oxigént termelnek, a fotoszintézis során szén-dioxidot vonnak ki a légkörből. Ültetésük - mint szén-dioxid csökkentési megoldás -, ezért is logikus, továbbá azért, mert az egyik legfőbb probléma az esőerdők, és úgy általában az erdők pusztítása, tarvágása, aminek eredményeképp addigi szén-dioxid elnyelő területekből szén-dioxid kibocsátó területeket hozunk létre. A Magyar Földgáztároló Zrt. elkötelezett a folyamat lassítása iránt egy tudatos, faültetési programon keresztül, melynek keretében a Társaság munkavállalói társadalmi munka keretében fákat telepítettek minden földgáztároló és a cég budapesti telephelyének környezetébe.

 

 A földgáztárolók közelében összesen körülbelül 150 db smaragdfa került elültetésre. A smaragdfa jól bírja a szélsőséges időjárást, gyors növekedésű és több szén-dioxidot képes megkötni, mint más lombos fák. Egy hektár smaragdfa ültetvény – nagyjából 500 db fa - 100 tonna szén-dioxidot köt meg évente. Ez alapján az MFGT által ültetett fák kb. 30 tonna CO2 –t kötnek meg évente, valamint kb. 5 tonna CO2 –t Budapesten, ami együttesen 35 tonna/év.

Ez kb. 10-12 db MFGT által használt autó CO2 kibocsájtásával egyenértékű mennyiség.

Bővebben az alábbi honlapon olvashatnak erről a fafajtáról:

https://www.agroinform.hu/kornyezetvedelem/elkepeszto-mit-tud-ez-a-fa-ismerd-meg-a-smaragdfat-50885-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=50885

 

 

 

Az MFGT célja a környezettudatos gondolkodás terjesztése, bátorítás a faültetésre, amely elősegíti a szén-dioxid megkötését és az oxigén termelését, lassítja a klímaváltozást és nem utolsó sorban javítja a közérzetet.