A klímavédelmi elkötelezettség folytatódik

A Magyar Földgáztároló következetesen követi a fokozottabb klímavédelem felé vezető utat, amelyen tavaly elindult: 2020 után a cég idén zsinórban másodszor lett „Klímasemleges Vállalat”. Magyarország legnagyobb kereskedelmi földgáztároló szolgáltatója az üzleti tevékenységének nagyobb klímahatékonyságát célzó stratégiája részeként fontos lépéseket tett széndioxid lábnyomának csökkentése érdekében. A társaság tavaly óta kizárólag megújuló forrásból vásárol áramot saját igényének fedezésére. Emellett a fennmaradó üzleti tevékenységéből származó széndioxid kibocsátását egy nemzetközi tanúsítvánnyal ellátott klímavédelmi projekt támogatásával ellensúlyozza, és mindemellett a cég egy magyarországi erdővédelmi kezdeményezést is támogat.

„Számunkra fontos szerepet játszik elkötelezettségünk hosszú távú jellege” – hangsúlyozza Kriston Ákos vezérigazgató. „Ezért jelentettük be tavaly, hogy folytatjuk a klímavédelem felé vezető utat. Büszkék vagyunk arra, hogy következetesen végrehajtottuk ezt a bejelentést, és megkaptuk a „2021-ben is a klímasemleges vállalat” címet.”

A Magyar Fölgáztároló klíma- és környezetvédelmi stratégiája részeként már számos fontos lépést tett saját környezeti lábnyomának minimalizálása érdekében. A vállalat például már rendelkezik egy zöld irodai programmal a hulladék- és vízfogyasztás csökkentésére, valamint az energiahatékonyság növelésére. 2020-tól a vállalat villamosenergia-fogyasztását is 100%-ban megújuló energiára állította át. A Magyar Földgáztároló klímavédelmi stratégiájában is fontos szerepet kap a különböző klímavédelmi kezdeményezések támogatása.

Az elkerülhetetlen kibocsátások ellensúlyozására a társaság CO2 tanúsítványok megvásárlásával, egy indiai klímavédelmi projektet támogat. Sőt, egy magyarországi erdővédelmi projektet támogatásával helyi szinten is elősegíti a klíma- és környezetvédelmet.

Carbon kompenzáció: az elkerülhetetlen kibocsátások ellensúlyozása

A hatékonyságnövelő intézkedés ellenére, üzleti tevékenységből adódó elkerülhetetlen kibocsátások kompenzálására A Magyar Földgáztároló a szén-dioxid-kompenzációs eljárást alkalmazza. Ez a mechanizmus, amely a Kiotói Egyezményben gyökerezik és az elmúlt 20 évben bebizonyította, hogy az önkéntes, nem államilag szabályozott klímavédelem központi eleme. „A Magyar Földgáztároló úgy kompenzálja az elkerülhetetlen CO2 kibocsátását, hogy a világ egy másik pontján egy klímavédelmi projekt támogatásával kibocsátáscsökkentést tesz lehetővé” – magyarázza Lobenwein Júlia, a First Climate karbon piaci szakértője. „A szükséges kibocsátáscsökkentést a vállalat által támogatott, tanúsított kibocsátáscsökkentési projekttel érik el.”

A nemzetközi klímavédelem és a helyi erdővédelem támogatása

Ez a projekt egy a Himalájában, a Himachal radish államban található megújuló energiatermelésre irányuló vízenergia-projekt. A projektet a nemzetközileg elismert Verified Carbon Standard tanúsítja. Az elért kibocsátás-csökkentést külső auditorok rendszeresen ellenőrzik és igazolják. A szén-dioxid-kompenzáció által biztosított bevétel, támogatás nélkül ez a projekt pénzügyileg nem lenne életképes, ezért nem valósult volna meg. A Magyar Földgáztároló Zrt. a szén-dioxid-kibocsátás kompenzálás mellett egy magyarországi környezetvédelmi és erdőtelepítési kezdeményezés támogatását is választotta:

Az Erdőmentők Alapítvány kezdeményezés szervezi és felügyeli azokat a természetvédelmi tevékenységeket, amelyeket önkéntesek végeznek. Az egyesület kiemelt hangsúlyt fektet a nehéz szociális hátterű és a fogyatékkal élő gyermekek bevonására. Ennek a projektnek köszönhetően évente több tízezer új fát ültetnek el Magyarországon.