Az éghajlatváltozás mérséklésének támogatása

 

A Magyar Földgáztároló Karbonsemleges lett 2020-ban

A klímaváltozás az egyik legkritikusabb kihívás, amivel a vállalatoknak minden iparágban egyaránt szembe kell nézniük. A Magyar Földgáztároló Zrt. most egy merész lépést tett az éghajlatváltozás mérséklésének támogatására: amellett, hogy az áram felhasználását 100%-ban megújuló energiából fedezi, két projektet is támogat annak érdekében, hogy kompenzálja a működéséből származó széndioxid kibocsátását. A német First Climate, projektfejlesztő és szolgáltató cég támogatásával a Magyar Földgáztaroló Zrt. mára egy karbonsemleges vállalattá vált.

A Magyar Földgáztároló Zrt.-nél komolyan vesszük a klímavédelemi felelősségünket. Elkötelezettek vagyunk az éghajlatváltozás mérséklésének támogatásában, illetve, hogy maximálisan segítsük a Párizsi Klímaegyezményben meghatározott célokat, miszerint a globális felmelegedés mértékét 1,5 °C-ban kell limitálni.

Ennek a célnak az elérése érdekében a Társaság már korábban elkezdett egy zöld iroda programot, a hulladék és a víz használat mérséklésével és az energia hatékonyság növelésével. 2020-tól a vállalat egy lépéssel tovább megy a klímavédelmi elkötelezettségében. A Magyar Földgáztároló Zrt. a teljes villamos energiafelhasználását megújuló energiából fedezi továbbá, a First Climate klímavédelmi partnere támogatásával, a vállalat a fennmaradó karbonlábnyoma kompenzációjáról is gondoskodik.

Karbonsemlegesség széndioxid kompenzációval

A szén-dioxid-kompenzáció a globális éghajlati egyensúly elvén alapul; amikor az éghajlatváltozásról van szó nem számít, hogy a földön hol keletkezik kibocsátás és, hogy hol kerüljük el. Ezért lehetséges az, hogy egy bizonyos helyen keletkező elkerülhetetlen kibocsátást, azáltal kompenzál a First Climate, hogy a világ egy másik pontján kibocsátás csökkentő projekteket finanszíroznak. Ez a Kyoto Egyezményben gyökerező mechanizmus az alapja a globális karbon piacnak, és az elmúlt 20 évben bebizonyította létjogosultságát, mint az önkéntes, nem államilag szabályozott éghajlatvédelem központi eleme.

Környezetvédelem Magyarországon

A Társaság egy környezetvédelmi és erdővédelmi kezdeményezést támogat Magyarországon. Az Erdőmentők egy közérdekű célokat megvalósító, közhasznú alapítvány, melynek elsődleges feladata az erdők és a vadvilág védelme, annak sérüléseinek helyreállítása, önkéntesek segítségével. A szervezet különösen elkötelezett a nehéz társadalmi hátterű és a fogyatékossággal élő gyermekek aktív bevonása iránt. Évente több tízezer új fát ültetnek Magyarországon. Egyéb tevékenységeik magukban foglalják a hulladékgyűjtést, az érintetlen erdők fontosságával kapcsolatos képzést, a fajok sokféleségének növelését és a tudományos kutatást. A szervezet mintegy 1400 tagja jelenleg 8 nyolc magyaroroszági régióban tevékenykedik.

A Magyar Földgáztároló Zrt. által támogatott klímavédelmi és erdősítési projektek, mind nemzeti és nemzetközi szinten hatékonyan hozzájárulnak a klímavédelemhez és segítik a fenntartható fejlődést. Együtt a karbonlábnyom csökkentésére tett törekvéseinkkel a Társaság klímastratégiája összhangba került a Párizsi Klímaegyezmény céljaival.

Indiai Vízerőmű Projekt Támogatása

A Társaság működésével járó elkerülhetetlen széndioxid kibocsátásának kompenzálása érdekében, úgy döntött, hogy egy tanúsított széndioxid kibocsátást csökkentő projektet támogat Indiában – a Kinnaur Vízerőmű Projektet. Ez a folyami vízenergia projekt a hegyekkel borított Himachal Pradesh régióban helyezkedik el, es megújuló energiával látja el a helyi villamosenergia hálózatot.

A projekt a jóhírű es nemzetközileg elismert `Verified Carbon Standard` tanúsítvánnyal rendelkezik.  A projekt során megvalósuló széndioxid kibocsátás csökkentés mértékét egy harmadik fél ellenőrzi és auditálja. A karbon kompenzációs tanúsítványok értékesítéséből származó bevételek nélkül a projekt pénzügyileg nem lett volna megvalósítható.