Megfelelő a magyarországi gáztárolók töltöttségi szintje

A magyarországi tárolók töltöttsége jelenleg megközelíti a 47 százalékot, ami az elmúlt években kialakult fogyasztási igények alapján és a normál importot figyelembe véve már most elegendő a téli folyamatos ellátás biztosításához.

 

A magyar tárolók töltöttsége 2015. szeptember 20-i készletadatok alapján 47%, ami több mint 2,8 milliárd köbméternyi földgáz-készletet jelent. Az éves felhasználáshoz viszonyítva a magyar tárolói töltöttség pedig 35%, amely magasnak mondható, ezt ugyanis csak a cseh, szlovák és osztrák töltöttség előzi meg, a többi európai ország fogyasztás arányosan 15-25%-on áll.
Magyarországon két cég üzemeltet földgáztárolókat, amelyek összes tárolókapacitása 6,3 milliárd m3. Az abszolút tárolói készletszint, sőt a töltöttségi szint önmagában nem mérvadó, azokat mindig valamihez viszonyítva lehet értelmezni: így például az éves gázfogyasztáshoz.
A földgázfogyasztás Magyarországon az elmúlt években folyamatosan csökkent, így 2014-ben kevesebb mint 9 milliárd köbméter fűtőanyagra volt szükségük a magyar felhasználóknak. A jelenlegi ismeretek alapján sem a fogyasztói igények, sem pedig az orosz-ukrán gázszállítási tárgyalások nem indokolják, hogy a kereskedők a tavalyihoz hasonlóan magas földgáz készletet halmozzanak föl a magyarországi földgáztárolókban.
A földgáz beszerzéséért felelős kereskedők a tárolói készletezés mellett a téli fogyasztáshoz szükséges forrásokat a tél folyamán importból egészítik ki.
A Magyar Földgáztároló Zrt. még egész október során folytatja a betárolást a jelenlegi kereskedelmi igények alapján, ami előreláthatólag a hazai készletek növekedését eredményezi.
A Magyar Földgáztároló Zrt. tárolói engedéllyel rendelkező infrastruktúra üzemeltető, így gázkereskedelmet nem folytathat, a földgázkereskedők által betárolásra szánt gázt tárolja. A társaság egyik fő felelőssége a megfelelő műszaki színvonal biztosítása. Ennek érdekében a Magyar Földgáztároló Zrt. folyamatos beruházásokat végez mind a négy földalatti gáztároló üzemén.