Szélsőséges téli időjárás - az MVM Csoport közleménye

Az MVM Csoport felkészült a szélsőséges téli időjárásra, az ország ellátásbiztonsága zavartalan

A Budapest térségét érintő rendkívüli időjárási körülmények következtében hétfőn éjjel megsérült az Ócsa–Zugló 220 kV-os távvezeték. Több oszlop eltört, illetve kidőlt és az áramvezetők az M31-es autópályára zuhantak. A leszakadó vezeték rászakadt a Gödöllő-Kőbánya és Gödöllő-Rákoskeresztúr 120 kV-os elosztóhálózati távvezetékekre. Az üzemzavar személyi sérülést nem okozott. A helyzetet tovább nehezítette, hogy kedden kora reggel az Albertirsa–Göd 400 kV-os távvezetéken is hasonló esemény következett be, amelynek eredményeként ezen távvezeték sodronyai is az M31-es autópályára kerültek.

A MAVIR ZRt. szakemberei a Katasztrófavédelemmel együttműködve azonnal megkezdték a helyszín helyreállítását. Az utak felszabadításán, valamint az elosztóhálózatra szakadt áramvezető eltávolításán – az emberpróbáló időjárási körülmények ellenére folyamatosan és nagy létszámban – jelenleg is dolgoznak szakembereink. 2014. december 2-án 13 óra 20 perckor a MAVIR kezdeményezésére az M0-ás autóút 48-50 kilométerszelvény közötti szakaszát teljes szélességében lezárták, annak érdekében, hogy a keresztező távvezetéken jelentős mértékben lerakódott jég eltávolítását megkezdhessék a szakemberek.
A munkálatok a károk felmérésével, a távvezeték helyreállításával folytatódnak. Az éjszakai károk ellenére folyamatos a hazai villamosenergia-átviteli rendszer működése. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. átviteli hálózata párhuzamos, szükség esetén egymást helyettesítő elemekből, távvezetékekből áll össze. Ennek köszönhetően egy adott vezetékszakasz kiesése mellett is biztosítható, hogy a lakossággal közvetlen kapcsolatban álló szolgáltatók és ipari nagyfogyasztók villamos energia ellátása zavartalan legyen. Így a MAVIR átviteli hálózata az átadási csomópontokat az események ellenére is folyamatosan ellátja. A katasztrófavédelem együttműködésével felmérjük azokat a pontokat, ahol esetleg további beavatkozásra lehet szükség és megtesszük a megfelelő intézkedéseket.
Az MVM Csoport erőművei menetrend szerint üzemelnek, felkészültek a szélsőséges téli időjárásra. A magyarországi földgáztárolók töltöttségi szintje december elsején 4,290 milliárd köbméter, amely képes kielégíteni a hazai téli fogyasztás több mint kétharmadát. A Magyar Földgáztároló Zrt. tárolóiban már több mint 53%-kal magasabb földgázkészlet érhető el, mint tavaly ilyenkor. Mind az 5 hazai tároló műszaki színvonala a folyamatos beruházásoknak köszönhetően kiváló. A hideg időjárásra tekintettel a kitárolás megkezdődött, a folyamat zavartalan. Magyarország irányába a földgázszállítás jelenleg is folyamatos és biztonságos, a magyarországi földgázimport az elmúlt héten Ausztria felől 7-10 millió m3/nap, míg Ukrajna felől 21-22 millió m3/nap között alakult.
A hazai villamosenergia-termelés több mint 50%-át adó Paksi Atomerőmű felkészült az extrém időjárási helyzetekre is. Az atomerőműben a törvényi előírásoknak megfelelően mindenkor két évre elegendő üzemanyag van. A szállítás mindenkori biztosítása érdekében ez évtől alternatív szállítási lehetőségek is rendelkezésre állnak. A 2011-ben elvégzett úgynevezett "stressz teszt" az erőmű ellenálló képességét vizsgálta extrém külső hatásokkal szemben. A vizsgálaton a Paksi Atomerőmű európai összehasonlításban is a legjobbak között szerepelt.
Az MVM Csoport a lehetőségek kihasználásával maradéktalanul eleget tesz a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott feladatainak, a hazai lakossági és ipari fogyasztók ellátásbiztonságának szavatolása érdekében. Az MVM Csoport a maga részéről minden eshetőségre felkészül, hogy biztosítsa a zavartalan villamosenergia- és földgázellátást, amelyhez minden elérhető forrást bevon, az ellátás koordinációja azonban első sorban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal feladata.
A Katasztrófavédelem, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a MAVIR Zrt., az érintett hálózati engedélyes (áramszolgáltatók): E.ON és ELMŰ együtt készítik elő a rendkívüli időjárás következtében kialakult helyzet lehető legkorábbi megoldását, igénybe véve valamennyi rendelkezésre álló eszközt és állományt.