Magyar-török együttműködési szándéknyilatkozat a földgáztárolásról

Az Isztambulban rendezett, a magyar és a török miniszterelnök találkozója keretében tartott bilaterális üzleti fórumon az MVM Csoport stratégiai leányvállalata, a Magyar Földgáztároló Zrt. szándéknyilatkozatot írt alá a törökországi földgázpiac meghatározó szereplőjével. A Magyar Földgáztároló Zrt. a török földgázkereskedelmi flexibilitás egyik letéteményese lehet, amely tovább erősíti a két nemzet közötti gazdasági kapcsolatokat.

A jelentős piaci részesedéssel bíró török gázkereskedelmi társasággal már korábban sikeresek voltak az előzetes tárgyalások, amelynek eredményeképpen egy egyedülálló, országokon átívelő koncepció született meg. A szándéknyilatkozat eredményeként a flexibilitás szűkében lévő török földgázkereskedelmi piac a Magyar Földgáztároló Zrt. infrastruktúráján keresztül juthat tárolói kapacitáshoz.

„Az iparági innovációnak számító, a távolság miatt példátlan koncepció infrastrukturális beruházást nem igényel, ugyanis Magyarország és Törökország földgázvezeték-összeköttetése biztosított, így akár rövid időn belül megvalósulhat a magyar tárolói kapacitások Törökországban való értékesítése,” – mondta Fritsch László, a Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója. „A rendelkezésünkre álló gáztároló létesítmények minél szélesebb körű kihasználása eddig is kiemelt célunk volt, a magyar vállalatok mellett külföldi, többek között török vállalatok bértárolási igényeit is ki tudjuk elégíteni.”

A földgáztárolók kapacitásainak nemzetközi értékesítése segít megvalósítani a Nemzeti Energiastratégiában célként kitűzött regionális gázelosztó központ vízióját. A nemrégiben az E.ON-tól megvásárolt Magyar Földgáztároló Zrt. – hazánk legnagyobb kereskedelmi földgáztároló vállalataként – fontos célkitűzése Magyarország téli gázellátásának hosszú távú biztosítása mellett, hogy hozzájáruljon az ország központi szereplővé válásához a közép-európai régióban.