Megalakult az MVM Csoport két új társasága

Megalakult az MVM Csoport két új társasága: a Magyar Földgázkereskedő Zrt. és a Magyar Földgáztároló Zrt. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2013. szeptember 30-án kifizette az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek szerződésben rögzített vételárát. Ennek részeként az MVM átutalt mintegy 260 milliárd forintot, amely magában foglalja a tároló és kereskedő társaságok hozzávetőleg 110 milliárd forint értékű részvényeit, a két társaság átvállalt kötelezettségeit, valamint ezeken keresztül a földgáztárolókat, a tárolt földgázkészletet.

Az MVM további mintegy 20 milliárd forintot utalt át, amely a két társaságnál meglevő készpénzállomány és adókövetelés ellentételezése. A vállalatok Magyar Földgázkereskedő Zrt. és Magyar Földgáztároló Zrt. néven, nemzeti tulajdonban szavatolják Magyarország biztonságos földgázellátását, jó alapot kínálnak a gazdasági növekedéshez, valamint hozzájárulnak az árak megfizethető szinten tartásához. Králik Gábor lett a Magyar Földgázkereskedő Zrt. igazgatóságának elnöke, a Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatói feladatait Fritsch László látja el. A tranzakció megvalósulását olyan nemzetközi tanácsadók segítették vagyonértékeléseikkel és szakértelmükkel, mint a Credit Suisse, a KPMG, a Baker and McKenzie és a Morgan Stanley.

Az E.ON csoport 2006-ban, mostani árfolyamon számolva megközelítőleg 270 milliárd forintért vásárolta meg a MOL Földgáztároló Zrt. és a MOL Földgázellátó Zrt. 100 százalékos részvénycsomagját, és több más beruházás mellett további 32 milliárd forint értékű beruházással bővítette a Zsanai Földalatti Gáztároló kapacitását.

A tárgyalások megkezdése óta számos vagyonértékelés történt a két társaság átvilágítása kapcsán. A vagyonértékelések alapján, piaci feltételek függvényeként a társaságok értéke meghaladhatja a 400 milliárd forintot.
A most lezárult adásvétel tárgya az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. részvényeinek száz százaléka, vagyis a két cég minden vagyontárgya beleértve a földgázkészleteket az integrált nemzeti energetikai társaságcsoport tulajdonába került. Az MVM Zrt. a részvények megvásárlása mellett kiváltotta a társaságoknak az EON cégcsoport felé fennállt tulajdonosi kölcsöneit is, továbbá számottevő készpénz állományt is átvett. Az MVM Zrt. a tranzakciót részben saját, részben külső forrásokból finanszírozta.  
„A kormányzati energiapolitikával és a Nemzeti Energiastratégiával összhangban fontos lépést tettünk Magyarország energiabiztonságának megszilárdítása, a gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítése felé. Az MVM 2010 óta növekedési pályára állt, a két új földgáz cég az MVM Csoportot a legnagyobb, közép-európai szinten is meghatározó, nemzeti tulajdonú társasággá emeli. A cégcsoport árbevétele jövőre akár az 1300 milliárd forintot is meghaladhatja,” – mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Az MVM sikeres, integrált nemzeti energetikai társaságcsoport, amelynek dinamikus fejlődéséhez szüksége van tehetséges és tapasztalt munkatársakra, ezért a tranzakció zárását követően átvette a földgáz társaságoknál dolgozó szakembereket, akiknek a munkájára a jövőben is számítunk.”
Az MVM középtávú stratégiájának megfelelően elhatározta, hogy meglévő eszközeire és szakértelmére alapozva, az alaptevékenységhez jól illeszkedő területekre is belép. Az MVM Csoport az utóbbi két évben felkészült, hogy jelentős szerepet vállaljon a földgázpiacon, ma a gázüzletág minden jelentős szegmensében képviselteti magát, az infrastruktúrától a kereskedelemig.
„A társaságcsoporttal összemérhető árbevételű cégeket kell az MVM Csoportba integrálni úgy, hogy közben biztosítsuk a folyamatos és zavartalan működést. A Magyar Földgázkereskedő Zrt. látja el földgázzal szinte az összes magyar gázszolgáltatót, így közvetve minden lakossági fogyasztót. A Magyar Földgáztároló Zrt. négy földalatti tárolója biztosítja a vállalkozások, illetve a lakosság ellátásának biztonságát. A mostani tranzakcióval az MVM többségi tulajdonosának, az államnak jelentősebb beleszólása lesz a magyarországi közép- és hosszú távú gázárak alakulásába,” – emelte ki Horváth Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.
 „A tranzakció transzparensen, a piaci körülményeknek megfelelően, a jelenlegi és jövőbeni piaci folyamatok figyelembevételével zajlott le. Elmondható tehát, hogy az MVM a piaci realitásoknak megfelelő üzletet kötött,” – tette hozzá Ságodi Attila, a KPMG partnere, energetikai üzletágának vezetője.
A Magyar Földgázkereskedő Zrt. hosszú távú gázbeszerzési szerződéseivel több különböző forrásból biztosítja Magyarország ellátását. A szerződések közül kiemelkedik az orosz hosszú távú gázbeszerzési megállapodás. A tranzakció lezárultával ismét hazai társaság üzemelteti majd az legnagyobb kapacitású zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti földgáztárolót. A két vállalat megvásárlásán felül az MVM a zárás után vételi opcióval élhet a Panrusgáz Zrt. azon részvénypakettjének megszerzésére is, amely jelenleg az E.ON Ruhrgas International GmbH tulajdonában van.