2021. április 30-án a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) megtartotta az Akvamarin projekt I. Workshopját, mely a vírushelyzet okán online került megrendezésre. Az I. Akvamarin Workshop fő célja a projekt támogatásában és engedélyezésében érintett szervezetek tájékoztatása volt. Kriston Ákos, az MFGT vezérigazgatója nyitotta meg a Workshopot, majd Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára tartott köszöntőt.

„Ez egy nagyon egyedülálló projektnek tűnik és kihasználva a hazai adottságokat én azt gondolom, hogy egy nagyon fontos terület lesz a Power-to-Gas technológiának a megvizsgálása és, hogy ezt hogyan tudjuk támogatni, illetve hogyan tudjuk kapcsolni a hidrogén energetikához.” – Steiner Attila, államtitkár úr

„Kulcsfontosságúnak tartom ezt az együttműködést a vállalati szféra, illetve az egyetemek között, úgyhogy nagyon örülök, hogy négy hazai egyetem is részt vesz ebben a projektben.” – Steiner Attila, államtitkár úr

A Workshop során az MFGT Akvamarin csapata ismertette a projekt illeszkedését az Európai Unió,  Magyarország és az MVM Csoport hidrogén stratégiájába;  a projekt műszaki tartalmát és jelenlegi státuszát; majd a projekthez kapcsolódó kutatási programok kerültek bemutatásra a projektbe bevont egyetemek és intézetek közreműködésével:

Pannon Egyetem

Debreceni Egyetem

Miskolci Egyetem

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

 

A Workshop „kérdés-válasz” szekcióval zárult, ahol a résztvevők érdeklődésükről és támogatásukról biztosították az MFGT-t.

A  Workshopról készült fotókat és a bemutatott prezentációt az alábbi linken érhetik el:

Galéria