Átadásra került Magyarország első hidrogén üzemanyagcellás elektromos autója az MFGT részére.

 

2022. március 10-én megrendezésre került a Budapest Hydrogen Summit, melyet Dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere nyitott meg. A konferencia kiváló alkalmat szolgáltatott arra is, hogy az esemény egyik panelbeszélgetésén is résztvevő Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatója átvegye az ugyancsak a rendezvény egyik panelbeszélgetésén szereplő László Richárdtól, a Toyota magyarországi országigazgatójától a hazánkban elsőként ügyfélnek leszállított hidrogén üzemanyagcellás elektromos Toyota Mirai kulcsait.

 

„Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy Magyarország első zöld hidrogén előállító létesítményeként hazánkban elsőként kezdjük meg a hidrogén gyakorlati felhasználásával kapcsolatos mélységi gyakorlati ismeretek, tapasztalatok megszerzését. Ebben fontos szerepe lesz a flottánkban most szolgálatba álló Toyota Mirai-nak.”- mondta Kriston Ákos.

 

„A magyarországi zéró emissziós hidrogén alapú társadalom fontos mérföldköve volt, amikor tavaly a Linde megnyitotta hazánk első, egyelőre még nem közforgalmú hidrogén töltőállomását, ami kikövezte az utat a Mirai forgalmazásának megkezdéséhez. Azóta ugyan számos partneri megkeresés érkezett az autóval kapcsolatban, a közforgalmú töltőállomások megnyitásáig azonban csak szakmai partnerek számára szerettük volna rendelkezésre bocsátani az autót, ezért nagyon fontos számunkra, hogy a Magyar Földgáztároló Zrt. az autó szolgálatba állítása mellett döntött.” – fogalmaz László Richárd, aki azt is elmondja, hogy korábbi hazai tapasztalatok híján fontos szerep hárult a Mercarius Flottakezelő Kft.-re is, aki elsőként kínált lízingkonstrukciót hidrogén üzemanyagcellás elektromos autóra Magyarországon.

 

A zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos járművek nem csupán a személyautók, hanem a tömegközlekedés és a közúti áruszállítás területén is fontos szerepet tölthetnek majd be, elterjedésükhöz ugyanakkor természetesen szükség van a hazai hidrogén töltőállomás infrastruktúra kialakítására is, ami már meg is kezdődött. A tervek szerint a közeljövőben több közforgalmú töltőállomás is nyílik majd Magyarországon, így egyre több vállalat és magánszemély kezdheti meg a jövő abszolút zöld technológiájával való ismerkedést.

 

A képen:

Szabó Gyula, a Mercarius kereskedelmi igazgató kollégája

László Richárd, a Toyota magyarországi országigazgatója

Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatója

Pethő Andrea, az Emil Frey ügyvezetője